Toon resultaten

Oog- en gelaatsbescherming

Ogen behoren tot een van onze kostbaarste, maar ook kwetsbaarste zintuigen. Helaas vinden er jaarlijks regelmatig oogongevallen plaats met blijvende schade, denk hierbij aan het verlies van gezichtsvermogen. En een ongeluk zit in een klein hoekje, het kan een stofdeeltje zijn maar ook losspringend materiaal of lasers, spatten van zuren of andere vloeistoffen. Daarom is het erg belangrijk om oog- en gelaatsbescherming te dragen.

Lees meer

Waar kan ik je mee helpen?

Ontdek direct alle prijzen en profiteer van jouw voordeel.

Nog geen account?
157 product(en)
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
157 product(en)
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Gevaren voor de ogen en het gelaat in de industrie

Iedere werksituatie vraagt om een andere oog- en gelaatsbescherming, zo hebben wij verschillende veiligheidsbrillen en gelaatsschermen in ons assortiment. De grootste gevaren voor de ogen en het gelaat in de industrie zijn:

 • Mechanische gevaren: kleine en grote stofdeeltjes, schokken;
 • Thermische gevaren: hete vloeistoffen, smeltmetaal, vlammen;
 • Chemische en biologische gevaren: spatten van zuren, oplosmiddelen, loog, geïnfecteerd bloed;
 • Stralingsgevaren: ultraviolet, infrarood, zichtbaar licht, laser;
 • Elektrische gevaren: rechtstreeks contact, lichtbogen bij elektrische kortsluiting.

In eerste instantie moet er altijd worden gekeken naar maatregelen die ervoor zorgen dat het dragen van een veiligheidsbril of gelaatsscherm overbodig wordt. Indien dit niet tot de mogelijkheden behoort, moet de blootstellingstijd worden verminderd. In andere gevallen moet er veiligheidsbrillen of gelaatsbescherming beschikbaar zijn. Hierbij bieden we de keuze uit vele verschillende soorten en modellen. Al onze oog- en gelaatsbeschermingen voldoen aan de Europese EN-normen, bekijk hier de normeringen. 

Drie hoofdtypen oog- en gelaatsbescherming

Brillen

Veiligheidsbrillen beschermen alleen de ogen en zijn alleen geschikt tegen gevaren als (grof) stof, slijpspatten (spaanders) en vloeistofspatten die niet gevaarlijk zijn voor de huid. Een veiligheidsbril lijkt qua montuur op een gewone bril, maar de lenzen zijn van gehard glas of speciaal kunststof (polycarbonaat of acetaat) en het montuur is van metaal of kunststof. Ons assortiment bevat verschillende veiligheidsbrillen met verschillende monturen voor elke toepassing. Daarnaast zijn ze in verschillende maten verkrijgbaar, lees hier meer over bij de veiligheidsbrillen. De omgevingstemperatuur en de gevraagd krasvastheid van de lenzen vormen de basis van de keuze voor een veiligheidsbril.

Een veiligheidsbril moet voldoen aan de Europese Norm EN 166 en bestaat uit een montuur of frame waarin, al dan niet verwisselbaar, een lens in zit. Een veiligheidsbril heeft een centrale lens of twee lenzen en heeft diverse soorten coatingmogelijkheden.

De brillen zijn weer onder te verdelen in drie belangrijke hoofdtypen:

Lenskleuren

Onze veiligheidsbrillen zijn beschikbaar in verschillende lenskleuren. Afhankelijk van de werkzaamheden moet bekeken worden welke kleur lenzen er nodig zijn. Bekijk hier alle normeringen.

Binnen-buiten (I/O)Impact, UV- en verblindend lichtVorkheftruck, mechanische werkzaamheden (binnen/buiten)EN 166 en EN 172
Lenskleur Bescherming tegen Toepassingen EN normen
Helder PC Impact en UV Mechanische werkzaamheden (goed zicht) EN 166 en EN 169
Geel (amber) Impact, UV en blauw licht Oppervlakte-inspectie, jacht, mechanische werkzaamheden EN 166 en EN 169
Oranje Impact, UV en blauw licht Oppervlakte-inspectie, medische behandeling, mechanische werkzaamheden EN 166 en EN 169
Grijs (smoke) Impact, krassen, UV-licht, zonlicht en felle stralen door weerkaatsing van schadelijke lichtstralen Werkzaamheden buitenshuis, mechanische werkzaamheden bij verblindend licht, recreatie (fietsen enz.) EN 166 en EN 172
Brons Impact, UV-, zichtbaar en blauw licht Buitenshuis werkzaamheden, mechanische werkzaamheden met verblindend licht EN 166 en EN 172
Blauw Impact, UV en helder licht Werkzaamheden buitenshuis, fabricage van halfgeleiders, offsetdruk en gelijkwaardig industrieel milieu met geelkleurig EN 166 en EN 172
Zilver-, rood- blauw spiegelend Impact, krassen, UV-licht, zonlicht en felle stralen door weerkaatsing van schadelijke lichtstralen Werkzaamheden buitenshuis, mechanische werkzaamheden bij verblindend licht, recreatie (fietsen enz.) EN 166 en EN 172
Laskleur groen of grijs Impact, UV-, zichtbaar en IR-licht Lassen 1,7 = assistentlasser 3,0 = solderen, snijden 5,0 = autogeen lassen, snijden, 7,0 = autogeen lassen, solderen, snijbranden EN 166 en EN 169

Veiligheidsbrillen op sterkte (correctiebrillen)

Voor iedereen die een correctie nodig heeft, zijn de standaard veiligheidsbrillen niet voldoende. Een bril op sterkte met een beschermende overzetbril is vaak niet optimaal. Daarom is er de mogelijkheid om een veiligheidsbril op sterkte te laten maken. Er zijn vele mogelijkheden voor de sterkte, maar ook kleurcoatings en ontspiegelen zijn mogelijk.

Gelaatsschermen

Bij sommige werksituaties bestaat het gevaar dat niet alleen de ogen maar ook het rest van het gezicht kan worden getroffen door bijvoorbeeld rondvliegende stukjes metaal, steen, hout of vloeistofspatten, denk hierbij aan chemicaliën en schoonmaakmiddelen. In dit geval biedt een veiligheidsbril of beschermbril niet voldoende bescherming en is het veiliger om gebruik te maken van een gelaatsscherm, eventueel in combinatie met een veiligheidsbril, aangezien deze het hele gelaat beschermen.

Lashelmen en lasschilden

Bij alle laswerkzaamheden bestaat er een constant risico voor de lasser en voor diegenen die zich in zijn directe omgeving bevinden, denk hierbij aan de assistent lasser, collega’s en iedereen in de buurt van de lastoepassing. Door de juiste bescherming te dragen kan het lasproces zonder gevaar worden uitgevoerd, als de lasser de verschillende soorten risico’s kent en alle lichaamsdelen worden beschermd. Bij heel wat las- en snijprocessen komt gevaarlijke lichtstraling vrij. Deze ultraviolette en infrarode straling kan oogletsels zoals lasogen veroorzaken. Denk hierbij aan beschadiging van net- en/of hoornvlies. Deze letsels kunnen worden voorkomen als er de juiste bescherming wordt gedragen.

Normeringen

Alle persoonlijke beschermingsmiddelen uit de groep oog- en gelaatsbescherming zijn CE-gekeurd volgens de voor de toepassing geldende Europese EN-normen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste normeringen:

 • EN 166:2001: Basiseisen voor alle oog- en gelaatsbescherming.
 • EN 167:2001: Omschrijving van alle optische beproevings- en testmethoden.
 • EN 168:2001: Omschrijving van alle niet optische beproevings- en testmethoden.
 • EN 169:2002: Filters voor lassen en aanverwante technieken. Doorlatingsfactoren en aanbevolen gebruik.
 • EN 170:2002: Ultraviolet (UV)-filters. Doorlatingsfactoren en aanbevolen gebruik.
 • EN 171:2002: Infrarood (IR)-filters. Doorlatingsfactoren en aanbevolen gebruik.
 • EN 172:1995/A2:2001: Zonlichtfilters voor industrieel gebruik.
 • EN 175:1997: Middelen voor oog- en gelaatsbescherming bij lassen.
 • EN 207:2010/C1:2002: Filters en oogbescherming tegen laserstraling.
 • EN 208:2010: Oogbeschermers voor instelwerkzaamheden aan lasers en lasersystemen.
 • EN 379:2003/A1:2009: Lasfilters met variabele beschermingsfactor of met twee beschermingsfactoren.
 • EN 1731:2006: Oog- en gelaatsbescherming uit geweven metaaldraad voor industrieel en niet industrieel gebruik tegen mechanische gevaren en/of hitte.