Toon resultaten

Werkschoenen

Voor onze voortbeweging hebben wij onze voeten nodig. Ze zijn ook extra kwetsbaar bij het uitvoeren van gevaarlijke werkzaamheden. Zo zit een ongeluk in een klein hoekje zoals in een scherp voorwerp stappen, chemische vloeistoffen, gladde oppervlakten of een voorwerp op de voet krijgen. Daarom is het van belang om been- en voetbescherming te dragen. De keuze voor de juiste voet- en beenbescherming dient gebaseerd te worden op de risico’s van de specifieke werkomstandigheden en de omgevingsfactoren.

Lees meer

Waar kan ik je mee helpen?

Ontdek direct alle prijzen en profiteer van jouw voordeel.

Nog geen account?
712 product(en)
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
712 product(en)
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Werkschoenen

De fundering van een mens begint bij de schoen. Een goede schoen die de gewrichten ontzorgt is geen overbodige luxe. Vooral niet bij een statisch arbeidsproces dat plaatsvindt op een vierkante meter en waarbij medewerkers veel om hun as draaien. Dit kan voor klachten in de onderrug, knieën en vooral de enkels zorgen. Het is noodzakelijk voor de werknemer om goede werkschoenen te dragen voor eigen welzijn en gezondheid. We verdelen onze werkschoenen in verschillende hoofdtypen beenbescherming en voetbescherming:

Normering

Comfort speelt een belangrijke rol bij werkschoenen, de drager mag nauwelijks merken dat hij speciale beenbescherming of voetbescherming aan heeft. Ook als deze gedurende lange tijd gedragen worden en onder extreme omstandigheden moet deze comfortabel blijven, maar vooral ook voldoende bescherming bieden. Afhankelijk van het soort werk en het gevaar dat dit oplevert moet het type werkschoen bepaald worden. Daarom zijn er CE-type coderingen en Europese Normen (EN). In Europa worden voornamelijk de EN ISO 20345:2011 en EN ISO 203417:2012 normen gebruikt voor veiligheidschoenen. Deze normen zijn opgedeeld in diverse eisen en hebben een aparte code. Dit type schoeisel wordt aangeduid met S-codering (EN ISO 20345) van Safety of met een O-codering (EN ISO 20347) van Occupational. Lees meer over deze coderingen onder veiligheidsschoenen en veiligheidslaarzen.

Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste normeringen van de voet- en beenbescherming:

 • EN ISO 20344:2011: Beproevingsmethoden voor schoeisel
 • EN ISO 20345:2011: Veiligheidsschoeisel
 • EN ISO 20346:2014: Beschermend schoeisel
 • EN ISO 20347:2012: Werkschoenen
 • EN 15090:2012: Schoeisel voor brandweerlieden
 • EN 13832-1:2006: Schoeisel voor de bescherming tegen chemicaliën – Deel 1: Terminologie en beproevingsmethoden
 • EN 13832-2:2006: Schoeisel voor de bescherming tegen chemicaliën – Deel 2: Eisen voor schoeisel voor de bescherming tegen chemicaliën onder laboratoriumomstandigheden.
 • EN 13832-3:2006: Schoeisel voor de bescherming tegen chemicaliën – Deel 3: Eisen voor schoeisel dat in hoge mate beschermt tegen chemicaliën onder laboratoriumomstandigheden.
 • EN ISO 13287:2012: Beproevingsmethode voor de bepaling van slipweerstand.

Beschermneus

Werkschoenen moeten voorzijn worden van een stal neus die bescherming biedt tegen mechanische beschadiging van de voorvoet. Dit houdt in dat bij een impact van 200 Joule er geen beschadiging van de voorvoet mag ontstaan volgens de EN ISO 20345. Voor voetbescherming volgens EN 20346 geldt een impact van 100 Joule. Deze impact komt overeen met de energie, welk een scherp voorwerp van 20 kilo, vallend van een hoogte van ongeveer 1 meter, veroorzaakt. De beschermneus mag ook uit andere materialen bestaan, zolang de voorvoet maar volgens de norm beschermt.

Overneus

De in het design geïntegreerde overneus (ook wel kruipneus) biedt de schoen extra bescherming tegen slijtage van het leer rondom het neusgebied. Schoenen met een overneus zijn voor geschikt voor beroepen waarbij men veel knielt of kruipt zoals een bouwvakker en een tegellegger.

Tussenzool

De tussenzool is het gedeelte wat de voet beschermt tegen obstakels van onder. Denk hierbij aan scherpe objecten op de vloer, betonijzer wat omhoog steekt en meer. Eerst werden de tussenzolen voornamelijk gemaakt van staal, maar er zijn tegenwoordig ook lichtere flexibelere alternatieven zoals kevlar en keramische materialen zijn sterk in opkomst. Een stal of kunststof tussenzool beschermt de voet tegen het binnendringen van scherpe voorwerpen aan de onderkant van de werkschoen. Een tussenzool is bestand tegen een puntbelasting van minimaal 1100 N. Een kunststof tussenzool is minder gevoelig voor temperaturen en ongevoelig voor detectiepoortjes, terwijl bij een stalen tussenzool de antistatische eigenschappen van de tussenzool intact blijven.

Loopzool

De zolen behoren tot de belangrijkste onderdelen van de veiligheidsschoenen en worden daarom in de EN-normen beschreven. Zoals het profieloppervlak, de profieldiepte en de dikte tussen het profiel en oliebestendigheid van de zool staan hierin beschreven. Het is belangrijk dat de juiste zool wordt gekozen in functie van de ondergrond waarop gewerkt wordt. De zool moe voldoende slipweerstand hebben en een natuurlijke voetafwikkeling toelaten. De meest voorkomende zolen zijn polyurethaan zolen en zolen van rubber.

Polyurethaan (PU)

PU loopzolen worden aangelijmd of aangespoten. Aanspuiten is de meest duurzame oplossing voornamelijk wanneer het gaat om aanhechting aan de veiligheidsschoenen. PU loopzolen zijn hittebestendig tot circa 100°C en hebben uitstekende temperatuur isolerende eigenschappen. PU staat bekend om de flexibiliteit en is uiterst geschikt voor mensen die graag lopen op soepele zolen. De PU zolen zijn geschikt voor lichtere tot middelzware industriële werkzaamheden.

TPU

TPU (thermoplastisch polyurethaan) loopzolen hebben dezelfde eigenschappen als de PU loopzolen, maar het is niet hittebestendig maar wel slijtvast en zeer comfortabel als schoenzool.

Rubber

Ook de rubberzool kan zijn aangelijmd of wel aangespoten, ook hiervoor geldt aanspuiten dat altijd duurzamer is. Ze zijn hittebestendig tot ruim 300°C. Bovendien zijn ze goed bestand tegen beschadigingen door scherpe voorwerpen, benzine, olie en zuren. De loopzool kan in combinatie zijn met een penetratie bestendige tussenzool. Het gewicht van de rubberen loopzool is relatief een stuk hoger ten opzichte van de PU-zool. Elk merk heeft een eigen benaming voor de verschillende soorten zolen. Wil je meer informatie over een bepaalde zool, neem dan contact met ons op.

Wijdtematen

Jouw tenen hebben behoefte aan voldoende bewegingsvrijheid. Een goed aansluitende en passende schoen is de absolute basis voor een gezond lichaam. Een wijdte is een verhouding tussen lengte en breedte van de voet. Ieder voet heeft dus naast een bepaalde lengte (maat) ook een breedte (wijdte). Een veiligheidsschoen die te smal is loopt niet uit na het dragen vanwege de stalen neus. Te smal blijft te smal. Het kunnen aanbieden van verschillende wijdtes bij veiligheidsschoenen is dus zeer belangrijk. Diverse merken hebben verschillende wijdtematen in hun gamma. Als een schoen verschillende wijdtematen heeft dan is dit bij de schoen.

Emma wijdtematen

Diverse Emma schoenen zijn in verschillende wijdtes te verkrijgen. Emma werkt met de volgende wijdtes: D, XD en XXD. Een enkele schoen is in XL (49-53) te verkrijgen.

Bata wijdtematen

Diverse Bata schoenen zijn in verschillende wijdtes te verkrijgen. Bata werkt met de volgende wijdtes: W, XW en XXW.

uvex wijdtematen

Diverse uvex schoenen zijn in verschillende wijdtes te verkrijgen. uvex werkt met de volgende wijdtes: 10, 11, 12 en 14.

Mondopoint-maattabel

Mondopoint is een universeel en gestandaardiseerd maatsysteem dat de anatomische vorm van de voet als uitgangspunt neemt. Zodra gebruikers met dit systeem vertrouwd zijn, kunnen zij altijd rekenen op een perfect passende schoen en optimaal draagcomfort. Hieronder vind je een overzicht van de Mondopointmaten met de overeenkomende Europese en Amerikaanse maten.

Mondopoint 225 232 240 247 255 262 270
Franse maten 36 37 38 39 40 41 42
UK 3 4 5 6 6,5 7 8
USA vrouwen 5 6 7 7,5 8 9 10
USA mannen 3 4 5 6 7 7,5 8
Mondopoint 277 285 292 300 307 315 322
Franse maten 43 44 45 46 47 48 49
UK 9 9,5 10 11 12 13 14
USA vrouwen - - - - - - -
USA mannen 9 10 11 12 13 14 15